herbata rooibos

2021-07-06

Których właściwości prozdrowotnych można doszukiwać się w naparze z czerwonokrzewu afrykańskiego?

Herbata rooibos, czyli – mówiąc precyzyjnie i poprawnie, susz czerwonokrzewu afrykańskiego, posiada szereg prozdrowotnych właściwości, za które jest wyjątkowo ceniona. Jedną z nich jest nieduża ilość garbników, co sprawia, że napar nie ma posmaku goryczki. Wyjątkowy miodowy i łagodny smak jest ceniony przez szerokie rzesze smakoszy. Małe ilości taniny i brak kofeiny sprawiają, że herbatę rooibos mogą pić bez ograniczeń zarówno kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, jak też dzieci czy osoby w podeszłym wieku. Bogactwo przeciwutleniaczy czyni ją świetnym produktem dla tych osób, którym zależy na zachowaniu zdrowego i młodego wyglądu. Herbata rooibos świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia się skóry. Poza tym napar z igiełek czerwonokrzewu afrykańskiego wspaniale działa na obniżenie ciśnienia krwi, może być więc z powodzeniem stosowany przez osoby mające problemy z nadciśnieniem. Substancje zawarte w naparze wpływają też korzystnie na układ immunologiczny, wzmacniając go. Dzięki dużej zawartości kwasów fenolowych stosuje się go również jako prozdrowotny okład na problemy skórne. Liczne badania naukowe udowodniły jego działanie przeciwzapalne. Bogactwo witaminy C, jak również manganu, fluoru, magnezu, miedzi, wapnia, cynku, żelaza i fosforu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto picie herbaty z czerwonokrzewu afrykańskiego potrafi unormować poziom cukru we krwi, dlatego napar może być z powodzeniem przyjmowany przez diabetyków.


W jaki sposób prawidłowo parzy się rooibos herbatę?

Picie herbaty musi poprzedzać jej prawidłowe zaparzenie. Cały proces jest stosunkowo prosty i nie wymaga od smakosza posiadania wyjątkowych akcesoriów, za pomocą których należy wydobyć doskonały smak naparu. Wystarczy zwykły czajniczek, filiżanka i sitko lub filtr do herbaty. Łyżeczkę rooibosa zalewamy wodą w temperaturze 90-95 stopni Celsjusza i parzymy przez około 3-5 minut. Następnie mokry susz odcedzamy od naparu. Gotowe! Już możemy cieszyć się wyjątkowym aromatem i smakiem rooibosa.